Η Ιστορία μας

01Σε μια πανέμορφη πλαγιά της Κουρκούλας, πάνω απ” την πόλη των Μολάων, βρίσκεται κτισμένο το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Παρασκευή».
Είναι κι αυτό ένα απ” τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, τα οποία η άοκνη προσπάθεια και η ανύστακτη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ δημιούργησε, για να στεγαστεί ο ανθρώπινος πόνος και η μοναξιά.
(Ακολουθεί ένα ιστορικό για την πορεία του Ιδρύματος από τη θεμελίωσή του μέχρι σήμερα).

001Την 25η του μηνός Απριλίου του έτους 1993, ο διακαής πόθος και η επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου έγινε πραγματικότητα. Στην ομορφότερη τοποθεσία της πόλεως των Μολάων, θεμελιώθηκε ο νέος αυτός «Ναός της Αγάπης».

Αμέσως μετά την τελετή του Αγιασμού, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο μέγας Ευεργέτης του Ιδρύματος , αείμνηστος πλέον, Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλος, παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο επιταγή 10.000.000 δραχμών, ως πρώτη δόση απ” το σύνολο των 30.000.000 δραχμών που είχε υποσχεθεί αρχικά και που ολοκλήρωσε σε δύο ακόμα δόσεις.
002Ομιλία επίσης κατά την τελετή της θεμελιώσεως και εκτενή αναφορά στο μεγάλο υπό του Σεβασμιωτάτου αναλαμβανόμενο έργο, έκανε και ο ευεργέτης του Ιδρύματος, Μολαϊτης, πρώην βουλευτής κ. Βασίλειος Παναρίτης. Μεταξύ των άλλων ο κ. Παναρίτης είπε: «με την παρέμβαση αυτή επιθυμώ να διαβεβαιώσω την Παναγιώτητά Σας, ότι η σημερινή ημέρα είναι από τις πλέον ευτυχείς της ζωής μου…η ταπεινότης μου, Παναγιώτατε, υπό την ιδιότητα του απλού πολίτη, του σεβομένου και εκτιμώντος την τιτάνειον προσπάθειάν Σας, αλλά και ενδιαφερομένου δια την ανακούφισην των συμπατριωτών μου με ειδικάς ανάγκας, είναι διατεθημένη να ενισχύσει το έργον Σας και να πράξει το καθήκον της. Υπόσχομαι πως θα σταθώ στο πλευρό Σας… και σήμερα με την ευκαιρία της θεμελιώσεως, επιτρέψτε μου, ως αρραβώνα της αναλαμβανομένης υποχρεώσεώς μου και ως πρώτη δόση, να θέσω στη διάθεσή Σας το συμβολικό ποσόν του ενός εκατομμυρίου δραχμών εις έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.».

003Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας θεμελειώνει το ίδρυμα των Μολάων ενώ οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Σταθόπουλος και Οικονομικών κ. Γιατράκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Π. Φουντάς, ο Νομάρχης κ. Φ. Φαλιάγκας, ο Ταξίαρχος Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Θ. Αντωνάκης και ο Δήμαρχος Μολάων τοποθετούν την αναμνηστική πλάκα.

Ο Μέγας Ευεργέτης του νέου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος κ. Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλος και η σύζυγός του, μετά τον αγιασμό της θεμελιώσεως.

004Απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην τελετή της θεμελιώσεως:
«Η Ιερά Μητρόπολή μας, ύστερα από πολλή σκέψη και σοβαρό προγραμματισμό, αποφάσισε να ιδρύσει στην όμορφη πόλη των Μολάων, ένα δίδυμο φιλανθρωπικό Ίδρυμα, για την περίθαλψη ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η μια πτέρυγα αυτού του Ιδρύματος θα είναι Γηροκομείο και η άλλη Άσυλο Ανιάτων..
Μέσα σ” αυτόν το Ναό της Αγάπης θα λατρεύεται ο αληθινός Θεός , στο πρόσωπο του κάθε ανήμπορου συνανθρώπου μας και θα συναντάται ο πόνος με την ελπίδα, η ευεργεσία με την ευγνωμοσύνη..». Στη συνέχεια, αφού ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους βοήθησαν απ” την πρώτη στιγμή στην υλοποίηση αυτού του έργου, τους φορείς της περιοχής, τους βουλευτάς, το Νομάρχη , το Υπουργείο Γεωργίας, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τους Αρχιτέκτονες και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, όλους όσους προσέφεραν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά, απευθύνθηκε σε όλους και προέτρεψε: « Ενώστε μαζί μας την προσευχή σας στο Θεό γιατί μόνον αν Εκείνος υιοθετήσει ένα έργο, τότε αυτό γρήγορα αρχίζει, σύντομα τελειώνει και άριστα λειτουργεί και δώστε τα χέρια σας για να ιδούμε γρήγορα ολοκληρωμένο ένα έργο μεγάλης σημασίας.. Καλή συνάντηση στα εγκαίνια και μέχρι τότε καλή συνεργασία για την πρόοδο της οικοδομής».
Αμέσως μετά την τελετή της θεμελιώσεως άρχισαν με γοργό ρυθμό οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και η ανέγερση του Ιδρύματος. Έτσι χάρη στη βοήθεια του Θεού, στις άοκνες προσπάθειες του Πνευματικού μας Πατέρα και στα φιλόθεα και φιλάνθρωπα αισθήματα των ευσεβών Λακώνων και των αγαπητών μας αποδήμων, το έργο άρχισε και προχώρησε σταδιακά.

005Το Ίδρυμα στις αρχές του έτους 1996. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κτιριακά και υπολείπονται οι σοβάδες.

006Την 29-9-1996 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εγκαινίασε τον ιερό Ιδρυματικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου. Και αυτήν την ημέρα πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων και λάμπρυνε με την παρουσία του την τελετή.

00726 Απριλίου 1998: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα της θεμελιώσεως (25-4-1993). Και τώρα Κυριακή του Θωμά όπως και τότε, με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια έγιναν τα εγκαίνια του νέου αυτού Ιδρύματος.

Η τελετή του Αγιασμού απ” τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.
008009Για μια ακόμη φορά ο κόσμος της περιοχής έδωσε το ευλογημένο παρόν στο κάλεσμα του σεπτού ποιμενάρχου μας. Μια ακόμη απόδειξη της αγάπης και της αφοσίωσης του κόσμου στον Πνευματικό του Πατέρα και η στήριξη στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.

010Η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων απ” τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο , τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας- Πρόνοιας κ. Αποσκίτη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Ματσίγκο.

011«Η ευγνωμοσύνη κρατά στα χέρια της σάλπιγγα και διαλαλεί την ευεργεσία που έγινε».

Ο Σεβασμιώτατος αποκαλύπτει την μαρμάρινη πλάκα επάνω στην οποία είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα των Ευεργετών του Ιδρύματος «εις μνημόσυνον αιώνιον».
012013Οι δωρεές δεν σταμάτησαν. Οι φιλάνθρωποι, τους οποίplaka3ους ο Θεός γνωρίζει, συνέχισαν να ενισχύουν σημαντικά το Ίδρυμα και έτσι μια ακόμη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε δίπλα στην πρώτη.

Την ημέρα αυτή μετά απ” την καθιερωμένη θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των ευεργετών του Ιδρύματος, ο Σεβασμιώτατος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία των τοπικών αρχών, κλήρου και λαού έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεγάλου Ευεργέτου του Ιδρύματος κ. Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλου.
Στα αποκαλυπτήρια ήταν παρόν και ο ίδιος ο Ευεργέτης κ. Παπαμιχαλόπουλος.

014Ο Σεβασμιώτατος αποκαλύπτει την προτομή.

 


Εκτύπωση   Email